Valikko Sulje

Trimmausohje


Dandien turkki trimmataan 2-4 kertaa vuodessa ja ehdottomasti sormin nyppimällä. Jos olet harjaantunut trimmaaja, voit toki käyttää apunasi trimmausveitsiä, mutta trimmauksen opettelu kannattaa aloittaa ilman apuvälineitä. Jos haluat säästää sormenpäitäsi, voit laittaa kumiset sormustimet peukaloon ja etusormeen tai leikata kumihanskoista irti sormenpäät ja laittaa omiin sormiisi niistä suojukset.


Ethän pese koiraa pariin viikkoon ennen trimmaamista!

Samppoopuhtaan koiran karva on todella tiukassa, likainen ja ns. ”kypsä” (tarpeeksi pitkä) karva irtoaa helposti ja kivutta.

Sitten vain nyppimään! Ota pieni, ohut tuppo (muutama karva) karvaa peukalon ja etusormen väliin ja nyppäise karvan kasvusuuntaan. Karvan kasvusuuntaan työskenteleminen on tärkeää! Vastakarvaan nyppiminen tekee kipeää. Poista karkeat karvat, jätä alusvilla paikoilleen. Mikäli villaa on paljon, voit kyllä hieman ohentaa sitäkin. Villa on yleensä huomattavasti tiukemmassa kuin karhea karva, joten ole varovainen ettet satuta koiraa tai saa rakkoja sormenpäihisi.

 1. Aloita nyppiminen niskakyhmystä. Kampaa ensin päälaen karvat pään päälle ettet vahingossa nypi niitä. Niitä ei koskaan nypitä. Nypi sitten niska ja kaula.
 2. Kaulan ja korvan alla seuraa poskiluun rajaa. Kuonon puolelle jätetään partakarvat, kaulan puolelta nypitään.
 3. Kaula nypitään edessä alhaalla rintaluuhun asti. Jos koiralla on kovin lyhyt kaula, voit nyppiä hieman luun päältäkin.
 4. Jatka sitten selkää pitkin kohti koiran peräpäätä. Nypi koko runko. Jätä kylkien sivuille koristekarvat ”helmoiksi”. Helmojen tulisi korostaa koiran selän kaarta. Helmojen ja karkean karvat rajat eivät saisi olla selkeät, vaan helmojen tulisi alkaa liukuvasti, pikku hiljaa. Tässä nyppimisvaiheessa ne toki väistämättä jäävät melkoisen selkeiksi. Helman pyöreä kaari myös jatkaa pään ja kylkien pyöreää muotoa. Mikäli helmat ovat hyvin pitkät, voit hieman lyhentää niitä saksin. Muotoile helmat seuraamaan rungon ja jalkojen pehmeitä kaaria. Myöskään helmat eivät saisi näyttää leikatuilta.
 5. Nypi hännän päältä karheat karvat pois ja jätä hännän alle koristekarvat niin, että ne muodostavat sapelimaisen viirin.
 6. Siisti tassukarvat sekä edestä että takaa niin, ettei sinne jää hapsottavia takkuja. Tassut siistitään saksilla. Raajojen tulisi näyttää suorilta sekä edestä että takaa katsottuna. Muotoile karva niin, että syntyy vaikutelma suorista raajoista, vaikkeivät ne ihan suorat olisikaan.

  Poista hapsottavat tupsut myös raajojen sisäpinnoilta. Pyöristä sitten tassukarvat siten, että seuraat tassun linjaa. Voit lyhentää sen verran, että kynsien kärjet näkyvät hieman.
 7. Muotoile helmat edestä loivan kaaren muotoon. Helmat muotoillaan nyppimällä karvaa rinnasta ja kaulasta. Itse helmakarvoihin ei tarvitse koskea jos eivät ole tolkuttoman paksut. Ne saavat olla sellaiset kuin ovat. Joillain hyvin villavilla koirilla niitä saattaa hieman joutua lyhentämään. Se tapahtuu saksin. Kun teet eturinnan helmakarvoihin loivan kaaren, vältyt jyrkiltä rajoilta karhean karvan vaihtuessa pehmeäksi helmakarvaksi. Helmakarvat sulautuvat huomaamattomasti jalkojen koristekarvoitukseen.
 8. Pään tulisi näyttää pyöreältä sekä sivulta että edestä katsottuna. Pään karvoituksen saa antaa kasvaa melko pitkäksi. Ellei top knotti ole luonnostaan pyöreä, se muotoillaan saksin. Mikäli otsatukka alkaa kaatua liikaa silmille, erota siitä ohuen ohut (muutaman karvan levyinen) kaistale ja lyhennä sitä hieman enemmän, että se tukee päälaen karvat pois silmiltä. Nypi korvat niin, että jätät niiden alareunaan sulkaa muistuttavan tupsun. Tupsun ei tule olla liian iso ja sen tulisi olla sulkamainen, päästä kapeneva. Tupsun roikkuvaa osaa voi tarvittaessa muotoilla saksilla.

Pään karvat ja parta muotoillaan saksilla (ohennussakset ovat tähän tarkoitukseen parhaat!) tai karvat murretaan sormin katki. Niitä ei nypitä. Kampaa top knotti pystyyn ja pyöristä se varovasti. Leikkaa karvoista vain aivan kärjet ettei tukkatupsusta tule liian lyhyt. Ole kuitenkin varovainen, ettei lopputulos ole villakoiramaisesti leikatun näköinen. Ideana on se, että koirasta ei huomaa onko siihen käytetty saksia vai ei.

 1. Leikkaa kuonon selästä karvat noin kirsun leveydeltä. Aloita kirsusta ja etene kohti otsapengertä eli stoppia. Stoppiin jätetään karvat, siihen asti lyhennetään. Leikkaa kuonon suuntaisesti, älä poikittain ettei kuonon päällä oleviin karvoihin jää rumia koloja ja lovia. Kuononselän karva saa olla hyvin lyhyttä. Myöskään sen ei tulisi näyttää leikatulta. Siksi ohennussakset sopivat myös tähän parhaiten.

Älä leikkaa top knotin (tukkatupsu) karvoja liian lyhyiksi. Dandien pään tulisi näyttää edestä päin katsottuna pyöreältä! Top knotin karvojen tulisi peittää suurin osa korvista niin, etteivät korvat loista top knotin seasta ja näytä hörökorvilta. Liian ylös nypityt korvat saavat lisäksi kallon näyttämään turhan kapealta ja pilaavat pään ilmeen.

 1. Siisti partaa leukaperistä niin, että se ei ole tolkuttoman paksu ja että kaulan ja korvien alla liittymäkohta parrasta rungon karheaan karvaan on sulava. Kun lasket korvan alas ja katsot koiran päätä sivulta päin, korvan takaa ei saisi näkyä hapsottavia karvatuppoja. Parras tulee siis korvan alta olla niin lyhyt, etteivät karvat näy korvan takaa. Älä kuitenkaan leikkaa partaa liian lyhyeksi leuan alta, sieltä läheltä alaetuhampaita. Jätä se ennemmin sieltä terrierimäisesti hieman pitemmäksi ja ota sitä hieman lyhyemmäksi kurkkua kohden mentäessä. Älä tee kuitenkaan ihan niin korostunutta muotoa kuin mitä snautsereilla kuuluu olla, vaan muotoile parta hieman pehmeämmin (katso kuvaa alla).

Jos koiralla on kovasti pitkät ripset, voit nyppiä ne pois. Ne kasvavat takaisin paksumpina ja pitävät otsan karvat poissa silmistä. Siisti myös korvien sisäpinnat hapsottavista karvoista ja poista korvakäytävästä mahdollisesti ulos kasvavat karvat, että korvakäytävä pääsee tuulettumaan. Yläkuvassa näkyy korvalehden pinnalla vielä poistamattomat hapsottavat karvat.


Dandie puhuttelee ilmeellään ja olemuksellaan! Kauniissa turkissa oleva dandie on ilo paitsi omistajan, niin myös muiden silmille.


Lisää trimmausneuvoja saat kasvattajaltasi!


kuvat ja teksti: Minna Repo
© Dandiedinmontinterrierit – DDT ry