Valikko Sulje

Tietoa rodusta


Siis mikä dandindin…?


Käyttötarkoitus


Dandiedinmontinterrieri on kotoisin Englannin ja Skotlannin rajamailta, missä se oli arvostettu pikkuriistan ja tuhoeläinten hävittäjä. Saalis vaihteli rotista aina mäyriin ja alueen isoihin hurjiin kettuihin, mutta dandie ei pelännyt ”mitään millä on karvat päällä”. Ja vaikka dandie nykyisin onkin useimmiten seurakoira, niin alkuperäiset käyttökoiran piirteet ovat tallella: vahvat leuat, isot hampaat, säänkestävä turkki, vankka rakenne, tukevat raajat ja kaivamiseen soveltuvat lujat kynnet.


Rodun nimi on peräisin Sir Walter Scottin kirjasta ”Guy Mannering”, jossa esiintyvällä henkilöllä nimeltä Dandie Dinmont oli maatilallaan liuta pieniä, ketteriä, sinapin ja pippurin värisiä terriereitä. Se on maailman ainoa fiktiivisen henkilön mukaan nimetty rotu.


Luonne ja käyttäytyminen


Dandie on omanarvontuntoinen, ihmisrakas, huumorintajuinen, rohkea ja utelias – Suuri Persoona. Niitä löytyy joka lähtöön: on himolenkkeilijöitä, jotka menevät vaikka seinästä läpi jos jokapäiväinen reissu on jäämässä väliin. On nautiskelijoita jotka kyllä mielellään ulkoilevat, ellei sitten satu olemaan sateinen ilma, joka soveltuu paremmin maailman mietiskelyyn sohvannurkasta käsin. On hurjia metsästäjiä, joiden lempipuuhaa on nurmikon tai hangen uumenissa lymyilevän saaliin vaaniminen. Sekä hössöjä, joiden mielestä puuhaaminen on pääasia ja puuhan aihe täysin sivuseikka – tärkeintä että tekemistä riittää.

Dandie on mainio matkaseuralainen, mutta ei toki valita kotisohvallakaan. Tämän rodun edustajan kanssa ei elämä käy tylsäksi ja joka päivä on aihetta hymyyn. Dandie on kätevän kokoinen, joten se on helppo ottaa mukaan. Matalat raajat eivät kuitenkaan merkitse sitä, etteikö se pystyisi ja jaksaisi liikkua! Dandie on ketterä ja notkea, kääntyy täydestä vauhdista vaikka akselinsa ympäri ilman että vauhti siitä hiipuu.


Yleisimmät asiat terveydestä


Rotu on pitkäikäinen ja varsin terve. Vakavimmat sairaudet lienevät glaukooma, Cushingin tauti, kilpirauhasen vajaatoiminta sekä välilevytyrä.


Turkinhoito


Turkki vaatii ehdottomasti säännöllistä hoitoa ja trimmausta nyppimällä. Turkin kotikunnostus ei ole kenellekään ylivoimainen opeteltava, eikä säännöllinen perushoito vie aikaakaan ylen määrin.


Meillekö dandie?


Jos olet hankkimassa koiraa ja dandie on ehdolla roduksi, kannattaa ajatella muutamaa asiaa:

  • Dandie on nyppimällä trimmattava rotu. Normaalioloissa dandiesta ei juurikaan lähde karvaa, mutta turkki kaipaa säännöllistä hoitoa. Säännöllinen kampaus ja takkujen selvittely on tietenkin itsestäänselvyys, lisäksi kuollutta karvaa täytyy ajoittain nyppiä pois. Kotitrimmauksen opettelu ei vaadi ydinfyysikon taitoja, sen pystyy jokainen oppimaan ja kasvattaja opastaa mielellään tai jos välimatkaa on liikaa, ohjaa jonkun asiantuntevan luokse. Jos karva trimmataan ajamalla, turkin laatu kärsii: säänkestävyys katoaa, turkista tulee pehmeä ja se imee vettä kuin sieni, mikä ei ole mukavaa sen paremmin koiralle kuin omistajallekaan. Lisäksi, jos ostat tietyn rotuisen koiran, niin eikö ole mukavaa jos se näyttää edes suunnilleen oikealta? Tämä ei onnistu aivan mitään tekemättä. Jos siis haluat koiran jonka karvalle ei tarvitse tehdä mitään, dandie ei ole sinun rotusi.
  • Dandie on vankkaa tekoa, mutta se on kuitenkin matalaraajainen ja pitkäselkäinen. Selkävaivat eivät ole rodulla yleisiä, mutta esim. pitkät liukkaat kerrostalon portaikot eivät ole paras paikka dandielle. Kohtuullinen portaissa liikkuminen ei toki ole pahasta.
  • Dandie on terrieri. Vaikka se varsinkin pentuna näyttää pehmolelulta, sisältä se on kaikkea muuta. Dandie ei ole terriereistä kovin, mutta se on fiksu ja osaa ottaa omistajaltaan ohjat jos tilaisuus tarjoutuu. Ystävällinen, johdonmukainen kasvatus siis on tarpeen.
  • Dandie on hyvin ihmisrakas – kotiin yksin jäämistä kannattaa harjoitella ja se voi olla joskus melkoisen vaikeaa, kun dandie haluaisi mukaan joka paikkaan.
  • Dandie ei ole yleisesti ottaen mikään räksyttäjä, mutta silloin kun se haukkuu niin sillä on ison koiran ääni. Tulijat monesti ällistyvät, kun näkevät minkä kokoinen koira on vastassa, he kun ovat odottaneet jotain paljon suurempaa.


Ja lopuksi varoituksen sana: dandie on siitä mielenkiintoinen rotu, että niitä saattaa helposti kertyä samaan talouteen useampia. Mieti siis vielä, annatko dandielle pikkusormen, saatat kohta huomata että samalla menikin koko käsi. Jos näin käy, tervetuloa joukkoon.