Valikko Sulje

Harrastuksia

Dandielle ei ole mitään rodunomaisia kokeita, mutta tokihan sen kanssa voi puuhata yhtä ja toista. Tässä muutamia esimerkkejä.


Nosework

Nosework on Suomessa suhteellisen uusi laji. Kyseessä on erittäin hauska harrastus, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla. Se aktivoi sekä koirien nenän että aivojen käyttöä ja on koirille luontaista. Nenäily ei aseta suuria fyysisiä vaatimuksia koiralle eikä ohjaajalle, se on mukavaa yhteistä tekemistä ja sen voi aloittaa koiran kanssa minkä ikäisenä tahansa. Koira opetetaan ensin tunnistamaan tietty haju (eukalyptus), ja sen jälkeen se pääsee etsimään hajua erilaisissa ympäristöissä. Kannattaa aloittaa ohjatusti, ja esimerkiksi Dandiepäivillä olemme kokeilleet alkeita parina vuonna. Alkeet opittuaan lajia voi harrastaa vaikka ihan vain kotona.


Starring Starting A Scene harjoittelee Nosework -ajoneuvoetsintää
kuva: Eija Makkonen

Nosework -kokeet tulivat Kennelliiton koevalikoimaan vuonna 2020, ja sen jälkeen neljä dandia on kilpaillut lajissa: Dunadan Contralto, Dunadan Mezzosoprano, Starring Starting A Scene ja Galbaras Coral Charm.


Tottelevaisuus

Dandie ei ole tähän lajiin maailman helpoin koulutettava, mutta onnistuu kyllä kunhan ohjaaja keksii kullekin koiralle sopivat palkitsemis- ja motivointikeinot. Kannattaa ottaa haasteena! Kyllä dandiekin oppii, tosin tottelevaisuusvaliosta haaveilevalle suosittelemme ehkä vielä rodun harkintaa.


Mustget Fairplay tottelevaisuuskokeissa
kuva: Hanna Perämäki

Tähän mennessä parhaiten lajin parissa menestynyt dandie on Noella’s Coco Chanel, joka sai alokasluokan koulutustunnuksen lähes 8 vuoden iässä, kilpailtuaan elämänsä aikana kaikkiaan 5 kertaa. Sallin lisäksi tähän mennessä kolme dandia on kilpaillut TOKOssa.


Agility

Soveltuvuus tähän lajiin riippuu hyvin pitkälle yksilöstä, mutta jos kerran corgit ja mäyräkoirat niin miksei dandiekin? Ainakin agility tarjoaa touhukkaalle koiralle puuhaa ja vähän päänvaivaakin.

Toistaiseksi historiakirjoissa on vain yksi dandie, joka on kilpaillut (ja jopa vähän pärjännytkin) agilityssa. Tämä urho oli Dunadan Selfish Giant, joka v. 1999-2001 kävi kaikkiaan 24 kilpailussa ja vaikkei suoritusajoilla juhlittukaan, suoritukset olivat useimmiten virheettömiä ja häntä heilui koko ajan. Joten kannattaa kokeilla!


Kaverikoiratoiminta

Ihmisrakkaana ja kätevän kokoisena dandie soveltuu tähän mainiosti. Ensimmäisenä dandienä kaverikoiraksi kouluttautui Strike Don José Enchanted, sen jälkeen alalle on siirtynyt useampikin dandie. Tästä arvokkaasta työstä löytyy kiinnostuneille lisätietoja Kennelliiton sivuilta.


Jäljestäminen

Nenän käyttö on useimmille koirille kovasti mieleistä puuhaa, ja siitä voi helposti kehittää oikein kunnon harrastuksenkin. Aivan huvin vuoksi voi tehdä koiralle esim. makkarajälkeä, johon perehtymätön saa varmasti opastusta vaikkapa paikallisilta palveluskoiraharrastajilta. Jos taas suorastaan virallisiin kokeisiin osallistuminen kiinnostaa, niin dandie saa osallistua MEJÄ-kokeisiin, joissa sen täytyy ajaa verijälkeä. Tähän taiteenlajiin puolestaan voi saada lisätietoja esim. tutuilta spanieliharrastajilta. Tätä olemme harjoitelleet myös parina vuonna Dandiepäivillä.


Muuta

Luolakoirakokeisiin ainakin suurin osa dandeista ei todennäköisesti soveltuisi, koska luolaputki on ahdas ja dandien runko täyteläinen. Huhuja on joskus vuosien varrella kantautunut metsästystä harrastavista suomalaiskoirista, mutta valitettavasti tarkempia tietoja ei ole saatu – ei edes sitä, minkä lajin metsästyksestä oli kyse. Tiedot olisivat erittäin tervetulleita, jos nämä huhut pitävät paikkansa.

  • Harrastatko dandiesi kanssa näitä tai peräti jotain muuta? Jos vastaus on kyllä, jaamme mielellämme tarinoita näillä sivuilla ja myös DDT-lehdessä. Ota yhteyttä!